INTERNETSKI ČASOPIS
OŠ STJEPANA RADIĆA - BIBINJE

Tri, dva , jedan! Pomozi!

Ove školske godine bogatiji smo za još jednu izvannastavnu aktivnost

koja okuplja učenike sedmih i osmih razreda. Riječ je o Humanim vrednotama, prvoj pomoći i samopomoći. Cilj predmeta je naglasiti važnost humanih osjećaja i djelovanja kao i ohrabrivanje učenika na djelovanje, jačanje suosjećanja i odgovornosti.

 

POGLED U PROŠLOST

Davne 1859. godine Jean Henry Dunant sasvim slučajno se našao na bojištu kod Solferina, na sjeveru Italije, između austrijske i talijanske vojske. Patnja koju je tada vidio u potpunosti je promijenila njegov život i interese. Umjesto bankarstvu, posvetio je život pomaganju i brizi ranjenika. Svoje doživljaje je opisao u knjizi „ Sjećanje na Solferino“ u kojoj ističe potrebu osnivanja društva koje bi pomagalo vojnom sanitetu u zaštiti i brizi ranjenika. Ubrzo je osnovao Međunarodni odbor za pomoć ranjenicima koji je kasnije preimenovan u Međunarodni odbor Crvenog križa.

Cilj Crvenog križa je sprječavati i olakšavati ljudsku patnju, štititi život i zdravlje te osigurati poštovanje ljudskog bića osobito u vrijeme oružanih sukoba.

 

PRVA POMOĆ U OŠ BIBINJE- PRIJE I SADA

Sekcija prve pomoći u našoj školi ima dobre temelje. U sklopu Mladih biologa 2003./04. školske godine sudjelovali su na Državnom natjecanju i osvojili 13. mjesto. Školu su predstavljali tadašnji sedmaši: Viktorija Režan, Anđela Bralić, Natalija Šimica Kinda, Karla Šimunić i Šime Lisica pod mentorstvom profesorice Marije Jerak. Koliko na učenike prva pomoć ostavlja snažan trag, najbolje govori činjenica kako je Šime Lisica danas predsjednik Crvenog križa Zadar.

 

Nakon nekoliko godina pauze, ponovno je pokrenut predmet Humane vrednote pod vodstvom profesorice biologije i kemije Ivane Kadoić Stojanov. U učenju pružanja prve pomoći sudjeluju učenice sedmog razreda: Lara Kačanić, Nika Lisica, Greta Lukić, Eva Mirkov, Rita Zuanović te učenice osmih razreda: Vanessa Djemajlji, Karla Iglić, Lucija Juričić, Matea Kero, Sara Šindija i Sara Troskot koje u ugodnoj atmosferi uče o važnosti i osnovama pružanja prve pomoći, prikazom realističnih ozljeda, stanja i situacija u kojima se možemo susresti u svakidašnjem životu. Kapetanica školske ekipe je Lucija Juričić koja organizira zamišljeno mjesto nesreće, dodjeljuje zadatke za što brže i efikasnije pružanje pomoći. Kapetanica je naglasila kako je najvažniji prvi kontakt, prvo pružanje pomoći  unesrećenoj osobi. Važno je znati kako postupiti u određenim situacijama, na koji način pružiti pomoć kako ne bi došlo do gorih oštećenja, kako se približiti osobi u nevolji... Puno je mogućih scenarija, ali svi imaju isti cilj! Spasiti ljudski život!

 

 

                                                                                                                                                                                                                 Pripremila: Nika Lisica, 7.a