INTERNETSKI ČASOPIS
OŠ STJEPANA RADIĆA - BIBINJE

Terenska nastava šestaša: Od iluzije do novinarske vijesti

Krajem listopada za nas šestaše organizirana je terenska nastavu u Zadru.

U sklopu terenske nastave bili smo u Muzeju antičkog stakla, Muzeju iluzija i u redakciji Zadarskog lista. Za kraj smo bili na Pozdravu Suncu.

U Muzeju stakla vidjeli smo razna stakla, najviše stakleno posuđe. Bilo je i zanimljivog nakita. Osnovni alat za izradu stakla je lula za puhanje te smo mogli vidjeti kako se izrađuje staklena posuda pomoću te lule. Stakla su bila svakakvih oblika i boja, a najviše ih je bilo plave, svijetlo zelene i većinom prozirne. Od bakra i kobalta se pravila smjesa te nam je puhač stakla pokazivao kako se pravi staklena vaza, a zatim nam je jedna gospođa pokazala kako se izrađuje prsten i drugi nakit od stakla. Također smo vidjeli urne u koje su Rimljani stavljali ljudske kosti. Bilo je vrlo zabavno i poučno.

Slijedio je posjet Muzeju iluzija.  Iluzija znači nešto neostvarljivo što samo naša mašta može proizvesti, kao neka varka. To nas je dodatno potaknulo da posjetimo taj muzej. Već na samom ulasku u muzej osjetilo se  uzbuđenje. Vidjeli  smo mnogo zabavnih stvari i upali u vrtlog iluzija kao Alisa u zemlju čudesa. Naročito nam se svidjela iluzija koja se zove ,,Labirint zrcala''. U toj prostoriji ima puno zrcala, što učini efekt labirinta i jednu osobu pretvori u više njih. Tu su i sobe različitih kutova, visina, nizbrdica i uzbrdica, 3D slika i električne vode. Posebno je zanimljiv stol koji učini da tijelo nestane, a glava bude poslužena kao jelo. Tu je i ,,trokutasto zrcalo'' unutar kojeg osoba stavi glavu, a efekt je takav da se pojave stotine istih lica. Na kraju smo vidjeli krevet koji „napravi“ osobu manjom i dnevni boravak koji je zalijepljen za zid tako da na malom ekranu sve izgleda normalno. Bilo je to jedno jako zabavno iskustvo u sasvim posebnom muzeju.

Na kraju smo posjetili pravu novinarsku redakciju. Ispred redakcije Zadarskog lista dočekao nas je novinar i fotograf Velimir Brkić koji prati zbivanja u našoj županiji. On nas je proveo kroz redakciju i upoznao s novinarima i načinom rada. Dnevne novine Zadarski list izlaze dvadeset i dvije godine, a tiskaju se u Rijeci. Na dan se tiska četiri-pet tisuća primjeraka. Prodaje se i izvan Zadarske županije. Ponedjeljkom izlazi i poseban prilog. U Zadarskom listu rade trideset i tri zaposlenika na različitim poslovima. Oni rade vijesti na nivou županije, a samo sportski novinari imaju svoju rubriku. Glavni urednik je Šenol Selimović, a njegova pomoćnica je Hana Radulić „Nažalost vlada velika kriza pisanog novinarstva˝, rekao nam je novinar Velimir Brkić. To znači da se tiskane novine sve manje čitaju i prodaju jer imaju veliku konkurenciju u elektroničkim medijima tj. internetu. U redakciji Zadarskog lista nam je bilo jako zanimljivo, a posebno nama novinarima Dešpeta jer smo vidjeli kako rade profesionalni novinari.

Svi smo se odlično zabavili na ovoj terenskoj nastavi. Muzej iluzija nam je ostavio najljepši dojam jer nam je tamo bilo najzabavnije, ali smo iz svega naučili ponešto.

Maja Sikirić, Tia Sikirić, Jelena Lisica, Stella Kero, 6. a

 

 

Free Joomla Lightbox Gallery