INTERNETSKI ČASOPIS
OŠ STJEPANA RADIĆA - BIBINJE

Trebaju li nam školske uniforme?

U zadnje vrijeme se u hrvatskim školama razvila rasprava o uvođenju školskih uniforma. Ni naša škola nije bila izuzetak. Ideja je potekla od samih roditelja na zadnjem sastanku vijeća roditelja.

U svaki razred ušla je naša ravnateljica i postavila pitanje za uniforme. Neki bi htjeli nositi uniforme, a neki ne. Dok pričamo u društvu, poneki vide prednost uniforma, a neki ne. Svatko zamišlja drukčije izgled uniforma. Mi djeca mislimo da bi bilo najbolje da svi imamo isti izgled uniforma, djevojčice i dječaci, ali također ima i onih koji misle da bi bolje bilo da dječaci imaju drukčiju boju uniforma od djevojčica. Posljednjih dana u našoj se školi razvila živa rasprava o uniformama. Neki učenici misle da bi bilo nositi uniforme jer se ne bi stvarala razlika među djecom budući da se djeca rugaju međusobno zbog odjeće: netko nema nove patike ili modernu majicu pa se stvaraju razlike koje nekima služe kao povod za ruganje. Ako budemo nositi uniforme, misle mnogi, razlika će biti, ali se neće toliko primjećivati. Zagovornici nošenja uniforma smatraju kako bi bilo bolje da dobijemo uniforme jer neke obitelji nemaju dovoljno novca za odjeću, ali ima i onih koji smatraju kako bi također dobro bilo da škola kupi kompjutere, laptope ili drugu opremu koja nedostaje u školi. Svatko ima svoje mišljenje o tome i svatko ima svoj ukus, a o ukusima se ne raspravlja. No, možda je moguće postići neki dogovor da svi budu zadovoljni.

Nakon provedene rasprave u drugom polugodištu na kraju je ipak donesena odluka o tome da se školske uniforme ipak neće uvesti sljedeće školske godine, ali to ipak ostaje tema za razmišljanje te smo i mi novinari proveli malo istraživanje u znatiželji da vidimo koje mišljenje doista prevladava među učenicima, učiteljima i roditeljima. Stoga smo ih pitali što misle o uvođenju školskih uniformi u školu i kako zamišljaju njihov izgled.

Učitelji: Novac se može i bolje uložiti!

Monika Peša, učiteljica matematike: Osobno mislim da učenici ne bi trebali nositi uniforme. Smatram da je to gubitak novca i da bi važnije bilo imati laptope i tablete. Ako bi imali uniforme smatram da bi trebali biti pristojno obučeni i ne bih imala ništa protiv da mi učitelji nosimo uniforme.

Antonia Budanko, učiteljica fizike: Sviđa mi se ideja da učenici nose školske uniforme. Što se tiče izgleda zgodno bi bilo da bude natječaj na kojemu bi učenici sami kreirali uniforme kakve bi htjeli nositi. Bilo bi lijepo kad bi učenici dobili majice i košulje, te sami birali što bi obukli koji dan.

Josip Džapo, učitelj glazbene kulture: Ja sam protiv nošenja školskih uniformi jer škola nema novca. Bolje je kupiti laptope i tablete nego se vraćati 50 godina nazad. O izgledu nisam razmišljao. Mislim da mi učitelji ne bismo trebali nositi uniforme.

Učenici: Uniforme svima, a ne samo učenicima!

Ema Sikirić, 7. b: Ja mislim da je to gubitak novca za školu i da svaki učenik ima svoj stil, zato mislim da ih ne bi trebalo uvesti u školu. Pa to bi bila samo majica s logom škole ili neka obična boja. Mislim da učitelji ne bi trebali nositi uniforme, ali ne bi smetalo ni da ih nose.

Luka Lisica, 7. b: Mislim da ne treba uvesti uniforme u školu zato jer svatko ima pravo nositi što hoće. Kad bi bile uvedene, zamišljam da su bijele boje i da imaju mali logo škole na prsima. Onda bi i učitelji trebali nositi uniforme jer nam oni ne bi trebali privlačiti pažnju svojom odjećom.

Cvita Lordanić, 7. a: Slažem se s tim jer se neće praviti razlike između djece. Bilo bi lijepo kada bi mi djevojčice nosile haljine. Mislim da bi i učitelji trebali nositi uniforme, ali drugačije nego učenici.

Marijeta Sikirić, 6. b: Ja ne želim nositi uniforme. Voljela bih kada bi majice bile roze boje. I učitelji bi trebali nositi uniforme da budu isti kao mi.

Ivan Cindrić, 6. b: To je odlična ideja. Sviđalo bi mi se kada bi za dječake majice bile crne boje, a za djevojčice sive. Smatram da učitelji ne bi trebali nositi uniforme.

Lana Dukić, 6. b: Ne slažem se s tom idejom. Kad bi baš trebalo uvesti mislim da bi cure trebale nositi crne majice, a dječaci plave. Učitelji bi isto trebali nositi uniforme da budemo isti.

Luka Bralić, 5. a: Ne bih htio nositi uniformu zato što mi je to glupo. Sviđalo bi mi se da mi dječaci nosimo plave majice i tamnoplave kratke hlače. Ako bi djeca nosila uniforme onda bi trebali i učitelji, a ako djeca ne nose onda ne bi trebali ni učitelji.

Marjan Šindija, 5. a: To je bez potrebe i ne bih to volio nositi. Mislim da bi mi trebali nositi plave majice i plave hlače. Mislim da bi i učitelji trebali nositi, jer ako ćemo mi nositi uniforme onda trebaju i oni.

Lucija Lisica, 5. b: Mislim da je to loše. Ne zamišljam izgled uniformi jer me to baš i ne zanima. Da, i učitelji bi trebali nositi uniforme.

Ana Mikulić, 5. b: Mislim da to nije dobra ideja. Za dječake bi bilo dobro da nose plave, a djevojčice ljubičaste majice. I učitelji trebaju nositi uniforme.

Roditelji: Uniforme bi spriječile ruganje!

Koraljka Kero: Ja sam za, rado bih da nosite uniforme jer se onda djeca neće uspoređivati, a i usput ne moram prati toliko robe.

Ljiljana Kero, baka: Pa lipe biste bile vi curice. Nosile bi suknjice s čipkom, kute i lipe male balerinkice. Ajme, što bi bile slatke! Ki cukar!

Josipa Bugarija: Najbolje je da budete svi isti da ne bi bilo ruganja zbog različitosti. Škola ionako ne dopušta nošenje svakakve odjeće pa bi se na taj način i to riješilo.

Nikolina Sikirić: Da, posebno zbog ruganja u školi, a i curice bi bile slatke kad bi imale suknjice, košuljice, dokoljenke i balerinke.

Bože Sikirić: Naravno da bih volio. Zbog ruganja, jer sad se svatko svakome ruga. Djeca se boje što će obući, to znam jer sam i ja bio dijete. Kad sam bio mali roditelji bi mi kupili neke cipele i odjeću, a to bi mi se uništilo za tjedan dana pa bih takav išao u školu i rugali bi mi se.

Helena Sikirić: Bilo bi dobro da imate uniforme zbog ruganja djeci koja nemaju novca, ali ne bi bilo dobro da imate samo dvije majice, to će se brzo zaprljati.

Osoblje: Pametna ideja!

Osoblje naše škole, spremačice i kuharica već imaju svoje uniforme tj. Kecelje. Stoga smo i njih pitali što misle o uvođenju školskih uniformi za djecu te bi li i učitelji trebali nositi uniforme?

Valerija Sikirić, spremačica: Mislim da bi to bilo super, jer bi svi učenici bili jednako obučeni. Što se izgleda uniformi tiče, mislim da bi curice trebale imati jednu boju koju bi same izabrale, a također tako i dječaci.

To je za učitelje teško uskladiti, jer oni imaju svatko svoj princip oblačenja. Mislim da bi oni trebali međusobno dogovoriti. Ipak su učitelji – učitelji.

Katarina Bugarija, kuharica: To je pametna ideja jer bi onda svi bili jednaki i ne bi se vidjela razlika među učenicima. Za izgled uniforme trebali biste se vi sami dogovoriti, a o uniformama za nastavnike neka odluče nastavnici sami.

 

Smanjiti zadirkivanje i zlostavljanje

Kao i uvijek kad se radi o nekom problemu, razgovarali smo i s našom psihologinjom Draganom Švenjak koju smo pitali misli li da bi se uvođenjem školskih uniforma smanjilo ruganje i pravljenje razlika među djecom?

  • To je jedan od razloga zašto želimo uvesti školske uniforme. Mislimo da bi uniforma smanjilo zadirkivanje i zlostavljanje među učenicima. Tada bi do izražaja došla sposobnost djeteta, a ne obiteljsko podrijetlo i status. Školska uniforma poništila bi nejednakost među djecom, kao i osjećaji manje vrijednosti, društvenu i eventualno uspostavila status u kojem će se djeca isticati po svojoj osobini, sposobnosti, trudu i radu, a ne po dizajnerskom logu, majici ili jakni. Naša školska uniforma bi bila bi majica na kojoj bi bili izvezeni logo škole kako bi djeca razvila osjećaj pripadnosti školi. Dogovor o ne korištenju mobitela u školi doveo je do toga da se učenici manje izoliraju i rugaju jedni drugima preko mobitela i društvenih mreža, tako se nadamo da bi uvođenjem školskih uniforma dovelo do novih pozitivnih promjena u našoj školi, odgovorila je psihologinja.

Zasad – bez uniforma

Prema rezultatima naših anketa čini se da je većina učenika za nošenje uniforma, no iznenadili su nas učitelji koji nisu svi za uniforme jer smatraju da bi se sredstva namijenjena za kupnju uniformi mogla bolje iskoristiti npr. za kupnju nove opreme za učionice i školu. I mi sami kad smo započeli pisati o ovoj temi smatrali smo da su školske uniforme dobra i korisna ideja. No, više nismo sigurni. Postavljaju se brojna pitanja. Bi li se uvođenjem uniformi doista riješili problem ruganja među učenicima ili bi o tome trebalo puno više razgovarati i davati dobre primjere ponašanja u društvu? Tko će, na kraju sve to platiti i bi li bilo pametnije ta sredstva uložiti u nešto drugo jer u učionicama nedostaje dosta opreme: projektori, internetska veza, nove klupe i sjedalice, vrata, bojanje zidova, nove knjige za knjižnicu, materijali za pokuse…

Odluka je za sada donesena – uniforme se neće uvesti sljedeće školske godine.

„U argumentiranoj raspravi s predstavnicima roditelja na zadnjem Vijeću roditelja odustalo se od uvođenja školskih uniforma za ovu školsku godinu. Argumenti roditelja bili su na mjestu – od pitanja kako penalizirati one koji ne donesu uniformu do problema svakodnevnog pranja tj. Zamjene majica. Sve su to pitanja o kojima treba dobro razmisliti prije donošenja odluke o uvođenju uniforma“, kazala je ravnateljica Mirka Sikirić.

No, tema je zanimljiva i vjerojatno će i ubuduće biti raspravljanja. Pametniji od nas za sada su donijeli odluku, a oni koji nisu zadovoljni uvijek mogu posegnuti za boljim argumentima i ovu temu opet staviti na raspravu za neku drugu školsku godinu.

Petra Grahovac, Klementina Režan, Iva Milanović, 7. b