INTERNETSKI ČASOPIS
OŠ STJEPANA RADIĆA - BIBINJE

"Karate- do" život

      Karate dolazi od japanske riječi što u prijevodu znači „prazna šaka“, tj. umjetnost borbe golim rukama i nogama.

Iako nosi japanski naziv i sadrži japanske riječi karate je, suprotno mišljenju većine, nastao u Indiji oko 5. st. pr. Kr. Pokreti su zasnovani na imitaciji pokreta životinja uz elemente indijske joge i kineskog plesa. Procvat karatea je u 2. pol. 19.st. kada ulazi u škole i sveučilišta u Okinawi te se otud brzo krenuo širiti svijetom.

      Karate nije samo borilačka vještina i pokreti za samoobranu, nego su karate način života, odnosno „ karate do“- put kojim čovjek putuje kako bi ostvario svoj unutarnji mir i harmoniju. Tko će nam „karate do“ život objasniti bolje od našeg trenera  Mladena Sorića čije putovanje započinje još 1984. godine? Trener je svoj život posvetio ovom sportu, ovom načinu života i životu Karate kluba Petrina Bibinje u kojem aktivno sudjeluje niz godina i sa svojim članovima ostvaruje odlične rezultate na domaćim i  međunarodnim natjecanjima. Odlučila sam porazgovarati s trenerom i postaviti mu nekoliko pitanja kako bih potaknula svoje prijatelje i kolege iz razreda na uključivanje u klub i učenju karate vještinama.

 

  1. Tko je otac karatea i gdje je nastao?

Korijeni karatea sežu iz Kine i Indije. Vježbe su služile budističkim svećenicima za obranu i očuvanje zdravlja. Iz Indije karate se širi na Japan, točnije Okinawu gdje doživljava svoj procvat. Otac karatea je Gichin Funakoshi koji je karate prilagodio učenju te je cijeli život posvetio popularizaciji ovog sporta.

  1. Kako ste se odlučili postati trener karatea te koliko ste se dugo pripremali za polaganje trenerskog ispita?

Jako dugo se bavim karateom i treninzima. Kada je osnovan klub u Bibinjama odlučio sam položiti trenerski ispit i dobiti licencu za rad s djecom. Trenerski ispit traje otprilike dvije godine gdje se, osim karate pokreta, uči i polaže  o fizičkom razvoju djece, njihovoj spremi i utjecaju sporta na pravilan rast i razvoj. Naravno, bez trenerske škole ne može se voditi klub! Osim karatea još sam trener fitnesa i instruktor tjelesne zaštite.

  1. Kako ste došli na ideju osnivanja Karate kluba Petina Bibinje?

Karate klub Petrina Bibinje osnovao je Predrag Režan 2009. godine, ja sam se kao trener u klub priključio 2013. godine i od tada aktivno sudjelujem u treninzima i pripremama za natjecanja.

  1. Koliko Karate klub ima skupina polaznika te kako su grupe formirane?

Aktivne su dvije skupine koje u prostorima škole treniraju dva puta tjedno. Prva skupina osmišljena je kao karate igraonica gdje djeca već od četiri godine uče karate pokrete kroz igru. U drugoj skupini su učenici koji posjeduju crveni ili zeleni pojas te kadeti i veterani.

  1. Zašto bi djeca trebala trenirati karate?

Bavljenjem karateom kao sportom ili vještinom idealan je za psihofizički razvoj djece. Karate nije nasilan sport, u njemu nije naglasak na uništenje protivnika, već u traženju pravog trenutka u kojem će s karate vještinom protivnik biti poražen. U tome je veličina karatea koji djecu uči usredotočenosti, disciplini i poštivanju svog protivnika. Razvija samopouzdanje, jača motoriku i koordinaciju pokreta koja je u ranijoj dječjoj dobi od iznimne važnosti. Sva djeca su dobrodošla u klub neovisno o dobi. Klub daruje djeci kimono i bijeli pojas kako bi bili spremni za trening. Aktivni smo na Facebooku gdje roditelji i budući polaznici mogu dobiti više informacija o nama.

  1. Koliko pojaseva ima u karatu i kako idu po redu?

Sveukupno ih ima devet. Idu od bijelog, žutog, narančastog, crvenog, zelenog, plavog, ljubičastog, smeđeg te smeđe-crnog. Bijeli pojas je početnički i za njega se ne polaže. Svi ostali pojasevi predstavljaju stupanj napretka i poznavanje karate vještina te se nakon nekog vremenskog perioda učenja i pripremanja polažu.

  1. Za koliko dugo se postigne najjači pojas?

Da bi se osvojio crni pojas, učenik mora postepeno napredovati. Nema preskakivanja pojaseva. Kad učenik uspješno položi crni pojas, stječe zvanje majstor karatea. Trener Predrag i ja imamo crni pojas 3. dan. Najveći je crni pojas desetog dana. Za daljnji napredak, osim karate vještina, potreban je i istraživački rad.

 

 

  1. Što su kate?

U slobodnom prijevodu kate znači „forma“ ili „ borba s izmišljenim protivnikom“. Kate su skup unaprijed određenih pokreta, odnosno prikaz borbe s izmišljenim protivnikom gdje napadu uvijek prethodi obrana, a nakon toga slijedi protunapad. Postoje 26 kata, a pet je učeničkih.

 

  1. Koliko je Karate klub Petrina uspješan?

Karate klub Petrina je jako uspješan. Imamo zapažene rezultate na Međunarodnim i Svjetskim natjecanjima. Posebno bih istaknuo brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Nurnbergu. U Srbiji na Europskom prvenstvu osvojili smo brončanu medalju u katama, u Mađarskoj na Svjetskom prvenstvu pripala nam je bronca u borbama. Na natjecanju u Zenici i Brčkom proglašeni smo najuspješnijim klubom. Velik rad je iza svakog uspjeha. Iskoristit ću priliku pa ću se i ovim putem zahvaliti ravnateljici Mirki Sikirić što nam je omogućila korištenje školskog hola za održavanje treninga, osoblju škole i općini Bibinje na potpori.

  1. Održavaju li se borbe na natjecanjima?

Naravno, ali nema kontakata pri borbi. Boduje se vještina izvođenja pokreta- kata.

 

U mojoj, mlađoj, skupini trenutno je 12 polaznika. Mjesta za nove karate majstore, ima! Nadam se kako sam s ovim intervjuom približila karate kao sport, predstavila trenera i vrijednost našeg Karate kluba Petrina Bibinje.

                                                     

                                                                                   Pripremila: Lara Kačanić, 6.a

                                                                                   Fotografije: Greta Lukić i Eva Mirkov

 

Free Joomla Lightbox Gallery