INTERNETSKI ČASOPIS
OŠ STJEPANA RADIĆA - BIBINJE

Osmaši u posjetu Gradu Heroju

Početkom svibnja učenici osmih razreda sa svojim razrednicama Silvijom Sikrić i Jasminkom Adžić Sikirić te učiteljicom Anom Frleta posjetili su grad heroj Vukovar.

Na samom dolasku smjestili su se u hostel koji se nalazi u bivšoj vojarni zajedno s ostalim učenicima koji su bili u posjetu Vukovaru.

Sljedećeg dana održano je predavanje o Vukovaru i događanjima za vrijeme rata nakon čega su posjetili Muzej vučedolske kulture. Tamo su mogli vidjeti kako se živjelo u pradavno doba, kojim su se alatima, metodama i zanimanjima bavili tadašnji stanovnici ovoga područja. Kasnije su posjetili slavni dvorac Eltz. Poslijepodne su imali slobodno vrijeme za razgledanje grada, a u večernjim satima opustili su se i zabavili u disku.

Trećeg dana uslijedio je posjet Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata na kojem se nalazi 938 bijelih križeva koji simboliziraju žrtve Domovinskog rata. Posebno su izdvojena dva križa koji simboliziraju najmlađu i najstariju žrtvu. Nakon toga posjetili su masovnu grobnicu i Spomen dom Ovčara, mjesto gdje su ubijeni ranjenici i medicinsko osoblje iz vukovarske bolnice. Obišli su bolnicu i vodotoranj, groblje tenkova i Trpinjsku cestu na kojoj su uništena 83 neprijateljska tenka. Na kraju su razgledali vojarnu i repliku logora u kojoj je prikazano kako su za vrijeme rata izgledali zloglasni logori Stajićevo i Begejci.

Učenici su bili zadovoljni posjetom iako su istaknuli kako im je zadnji dan bio prenaporan što zbog nespavanja, što zbog pretrpanog rasporeda, ali su istaknuli kako je bilo zanimljivo iz prve ruke saznati što se doista događalo u Vukovaru i doživjeti sve ono o čemu su do sada samo slušali i govorili u školi, ali i saznati još puno više o kulturi i povijesti ovog dijela Hrvatske.

Korina Lepur, Dinka Sikirić i Estera Dundović, 8. b

Free Joomla Lightbox Gallery